בין אפוטרופסות לעצמאות
- משרד עורכי דין מליניאק
- 22 ביולי 2024
- זמן קריאה 3 דקות
לאחרונה הגיע למשרדנו לקוח מיוחד, שסיפורו נוגע ללב.
שנים רבות הוא מתמודד עם מחלת נפש, אשר מונעת ממנו לדאוג לענייניו, ובפרט לענייניו הרכושיים. בשל כך, הוא פנה לבית המשפט בבקשה למנות לו אפוטרופוס.
בית המשפט נעתר לבקשה, ומינה את אחיו כאפוטרופוס. האח מילא את תפקידו בנאמנות ובאחריות במשך שנים, ודאג לכל צרכיו של הלקוח.
למרבה הצער, האח נפטר באופן פתאומי, ומותו הותיר את הלקוח בודד וחסר אונים, ללא מי שידאג לו ולנכסיו.

כאשר נפגשנו עם הלקוח, הוא סיפר לנו שהאפוטרופסות, הגם שהיתה מנוהלת בידיים אמינות ונאמנות, יצרה תחושה קשה של חוסר אונים, וחוסר שליטה בחייו - בכלל, וברכושו - בפרט.
למרות זאת, ואולי דווקא בגלל זאת, הוא חשב שאין לו ברירה, והוא חייב אפוטרופוס חלופי.
לאור הנסיבות המיוחדות, ביקשנו לבדוק את המצב הרפואי המעודכן של הלקוח, כדי לוודא מהם הצרכים האובייקטיבים הנוכחיים שלו, ולגבש את הפתרון שיהלום אותם.
הלקוח פנה לפסיכיאטר שמלווה אותו שנים ארוכות, וביקש חוות דעת מנומקת.
למרבה ההפתעה, חוות הדעת קבעה שהואיל והוא מטופל בתרופות באופן קבוע - מצבו מאוזן, והוא כשיר לדאוג לענייניו.
הדילמה
או אז, עמדה בפנינו דילמה - האם עליו לפנות לבימ"ש ולבקש מינוי של אפוטרופוס חלופי, כפי שחשב מלכתחילה, או לבקש ביטול של האפוטרופסות, וכחלופה - לחתום על ייפוי כוח מתמשך. שהרי המינוי של האפוטרופוס התבסס על מצבו הנפשי כפי שהיה לאורך השנים.
לעומת זאת, חוות הדעת החדשה, התבססה על מצבו הנפשי הנוכחי, שאינו מחייב יותר אפוטרופוס.
הואיל וייפוי כוח מתמשך אינו נכנס לתוקף מיד עם החתימה עליו, אלא רק בזמן אמת (= אובדן כשירות), וללא שיהוי, הוא פותר את החסרונות של מנגנון האפוטרופסות, ויש לו ערך מוסף משמעותי כפתרון להסדרת העתיד האישי והכלכלי.
על כן, ההמלצה שלנו היתה - לפנות לביהמ"ש ולבקש את ביטול האפוטרופסות, ולעבור למסלול של ייפוי כוח מתמשך.
אפוטרופסות על קצה המזלג
במצב של חוסר כשירות, צריך לפנות לבימ"ש ולבקש מינוי אפוטרופוס.
אפוטרופוס מתמנה ע"י בימ"ש, כדי לקבל החלטות על אדם אחר, שהוגדר כמי שאינו מסוגל לדאוג לענייניו, וזקוק למי שיפעל במקומו ועבורו.
תפקיד האפוטרופוס הוא לדאוג לאותו אדם, הן ברמה האישית והן ברמה הרכושית, תוך שמירה על כבודו ורווחתו.
מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין, אשר מעורבים בו גם האפוטרופוס הכללי וגורמי הרווחה. בנוסף, קרובי משפחה אחרים יכולים להתנגד למינוי בכלל, או למינוי של אדם ספציפי, ויש סיכון להתלקחות של מחלוקת משפחתית, או אז - בימ"ש נאלץ למנות צד שלישי אובייקטיבי.
כך יוצא, שלאדם שנמצא כבר במצב של חוסר כשירות - אין שליטה על ההליך, על זהותו של האפוטרופוס, ועל אופן הטיפול בו וברכושו.
החל משנת 2018 קיימת חלופה לאפוטרופסות - ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, שמטרתו הינה לאפשר לאדם להתכונן מראש למצב של חוסר כשירות, ולקבוע מי יהיה מיופה הכוח אשר יפעל בשמו ועבורו, ומה יהיו סמכויותיו.
ייחודו של ייפוי כוח מתמשך בכך שנכנס לתוקף רק במצב של חוסר כשירות, דהיינו - במצב שבו האדם אינו מסוגל להבין בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח, ולא יכול לקבל החלטות בקשר אליו.
באמצעות ייפוי הכוח המתמשך, ניתן להתכונן לקראת העתיד לבוא, או בכלל - לשלוט בגורלנו, ולהבטיח את רצונותינו ותפישות עולמנו.
ייפוי כוח מתמשך נחשב כפחות מגביל ופחות פוגעני מאפוטרופסות, ומשקף את העמדה על-פיה האפוטרופסות היא מנגנון קיצוני יחסית, אשר מגביל חירות ועצמאות, באופן שלא בהכרח מועיל, ולפעמים אפילו מזיק, ולכן יש לעשות בו שימוש רק כשאין ברירה אחרת.
ייפוי כוח מתמשך מאפשר להשיג את אותן המטרות, בדרך מגבילה פחות וטובה יותר של - ייפוי כוח מתמשך, וכך לשמור על טובתו וזכויותיו של האדם.
ובחזרה לדילמה...
חשוב לנו לשים דגש על טובתו של מי שמונה לו אפוטרופוס ועל זכויותיו, וכן על חירותו לקבל החלטות בנוגע לרכושו, ולבצע פעולות בקשר אליו, כאחד האדם.
בנסיבות חייו הנוכחיות של הלקוח שלנו, משלא היה קיים יותר צורך אמיתי באפוטרופוס, לצורך שמירה על זכויותיו, היתה לנו הזכות לעזור לו ולהביא לביטול האפוטרופסות, ובכך לאפשר לחזור להיות אדם בעל זכויות, שמקבל החלטות בעצמו בנוגע לענייניו.
משרד עורכי דין מליניאק עוסק בייעוץ משפטי - למשפחה, לדורותיה, תוך התאמה לכל שלב משלבי החיים, לרבות טיפול בסכסוכים וייצוג בבתי משפט.
יש לנו ניסיון רב בתכנון משפטי מוקדם, באמצעות ייפוי כוח מתמשך, צוואה, והסכמים משפחתיים לסוגיהם.
ומעל לכל יש לנו הבנה עמוקה בסיטואציות משפחתיות מורכבות, אנו פועלות קודם כל מנקודת המבט של טובת המשפחה, לצד התייחסות לפן הכלכלי, ונותנות ללקוחותינו ייעוץ מקצועי, תוך שמירה על סודיות ובזמינות גבוהה.
Comments